De boom verandert langzaam van kleur; zo langzaam dat je het haast niet ziet, maar toch weer snel genoeg om de verandering te zien. Van blauw naar turquoise naar donker groen met een zweem rood, naar rood en paars en dan weer langzaam blauwer wordend. Het is een eindeloos kleurenspel dat blijft fascineren. Het werkt hypnotiserend.
Het werk is een van de werken van Geert Mul dat te zien is in het museum in Schiedam. Visuele poëzie is het; het streelt je ogen en je oren en je tastzin. En de werken komen pas tot leven als er een toeschouwer is, nee geen toeschouwer ‘Het kunstwerk ben jij zelf als je erin rondloopt’, aldus Geer Mul. De kunstwerken reageren op afstand, aanraking of beweging.
Zelf word ik heel blij van dit soort kunst omdat ik daarin het kind in mezelf volledig los kan laten.
De vloerplaten die ‘aangaan’ als je erop stapt maken een kinderlijk enthousiasme in me los. Ik wil zorgen dat alle platen tegelijk branden. Wat betekent dat ik als een dolle over de platen ren. Het lukt me niet om ze in mijn eentje alle negen tegelijk aan te krijgen, maar ik krijg er zoveel energie van, dat ik het helemaal niet erg vind dat het niet lukt.
De driehoekige vormen bewegen als je er langs loopt. Net als bij zo’n ansichtkaart die je kan bewegen en het plaatje verandert als je het vanuit een andere hoek bekijkt. Soms krijg je een knipoog, soms zie je een beest gaan zitten en staan. De kleuren en de vormen van Geert Mul vind ik prachtig.
Spelen met kunst is een manier om de wereld te ontdekken. Of je nu kunst ondergaat of zelf actief met kunst bezig bent. Kunst maakt je wereld groter. Of je nu met beeldende kunst, muziek, dans ‘speelt’ het is allemaal taal waarmee je kan vertellen wat je van de wereld vind of juist laten zien hoe je de wereld ook kan zien.
Er wordt veel geschreven over het belang van cultuureducatie in het onderwijs. Dat belang onderstreep ik met heel mijn hart. Kinderen die nu leren vanuit kunst en van daaruit verbanden leren leggen, worden in mijn optiek, betere wereldburgers. En houden hopelijk, net als ik, het kind in zichzelf levend.
Geef een reactie