Je schrijft je titel pas als je tekst klaar is, schrijven de blogregels voor. Bij mij werkt dat vaak anders. De titel van dit blog staat al dagen klaar alleen ontbrak de inhoud nog. Het verhaal moest nog gevoed worden.
Dit weekend volgde ik een workshop ‘de dans van de held’. In de ‘dans van de held’ spelen 12 helden een rol. Helden die in ieder mens zitten en die allemaal hun eigen kijk en dus hun eigen reactie hebben op bepaalde vraagstukken. Om met de verschillende helden kennis te maken, krijgen we bij het sprookje ‘Roodkapje’ de opdracht om het vanuit verschillende heldentypes te vertellen. Roodkapje beziet de wereld heel anders als onnozele dan als krijger of als zwerver.
Als onnozele loopt ze van vlinder naar plantje, van plantje naar een beekje. Daar ziet ze dan een groot harig beest met een spitse snuit en witte, puntige tanden. Ze ziet en registreert en heeft geen enkele gedachte over de wolf, dus ook niet of deze goed of kwaad is.
Als krijger kijkt Roodkapje heel anders tegen de wolf aan. De wolf moet bestreden worden en wel direct, dus als Roodkapje de wolf tegenkomt, gaat ze de confrontatie aan en schuwt ze op geen enkele wijze geweld of andere zaken die haar van haar doel af kunnen houden. De wolf wordt gedood!
Als Roodkapje als ‘zwerver’ de wolf tegenkomt, zal ze de wolf geen blik waardig keuren. De zwerver heeft tenslotte niemand nodig. Daarom zoekt Roodkapje haar eigen weg.
Elk van de twaalf helden kiest een andere oplossing. Het is fijn om te leren spelen met al die helden en om van perspectief te kunnen wisselen als dat nodig is. De helden kunnen een verfrissende blik leveren, een andere kijk geven waardoor zaken in een ander daglicht komen te staan.
Bij het zoeken naar afbeeldingen van Roodkapje valt mij op dat de afbeeldingen allemaal een heel andere Roodkapje laten zien. Roodkapje treedt de wolf op veel verschillende manieren tegemoet. Ze kiest haar eigen strategie om met de wolf om te gaan.
De helden helpen je om zaken van een andere kant te bekijken, om een andere strategie te kiezen. Ze werken als metaforen. Ook zaken eens vanaf een andere kant bekijken? Graag denk ik mee en schrijf samen een metaforisch verhaal met zicht op perspectieven. Kijk voor meer mogelijkheden: www.roderuiter.nl
Geef een reactie