
Creatief denken is de basis voor de toekomst. En dus is creatief denken een onderwerp dat op de agenda staat. Vooral ook binnen het onderwijs. Want de kinderen van nu zijn onze toekomst en zij zullen de toekomst moeten vormen en vormgeven. Zij zullen met de veranderingen in de wereld om moeten gaan en erin kunnen functioneren. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen creatief leren denken en handelen.
Op: http://www.denkenomeenhoekje.nl/onderwijs.php staat:
Creatief denken richt zich op het produceren van nieuwe kennis – inzichten, ideeën – en talentontwikkeling. Samen met vakgebieden waarin het verwerven van bestaande kennis centraal staat vormt creatief denken de basis van vooruitgang. Vooruitgang voor de leerling, vooruitgang voor de maatschappij.
Maar hoe leer je kinderen creatief denken en hoe pak je het aan als je daar zelf nog niet zo getraind in bent?
Er zijn heel veel boeken over creatief denken geschreven en heel veel sites waar je tips vandaan kan halen.
En daar begint al een stukje van het creatief denken. Ga op zoek! Struin het internet af, leg verbanden en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Neem de tijd om op zoek te gaan naar bijzondere invalshoeken en verrassende verbanden. Soms ligt een verband zo voor de hand dat je eroverheen kijkt.

Het thema ritme bijvoorbeeld leent zich voor verbanden tussen alle vakken en alle creatieve invullingen.
Het maken van een gedicht heeft alles te maken met ritme. Het onderzoeken van het onderwerp; het ruiken, proeven, voelen, horen maakt dat leerlingen hun voelhorens uitzetten en snuffelen aan mogelijke verbanden. komma’s en punten bepalen het ritme in een tekst. Sommige woorden brengen je weleens in verwarring als het om ritme en klemtoon gaat, waarvan de bekendste natuurlijk bommelding is. Bedenk met de leerlingen meer van zulke woorden en gebruik die dan voor een gedicht en klap en stamp het ritme van het woord en maak er een beweging bij. Want muziek en dans zijn een en al ritme. Het ritme bepaalt het hapje adem in een gezongen stuk of de pas op de plaats in de dans. Van ritme in beeldende kunst zie je hiernaast een plaatje. Ted van Lieshout is een meester in het bedenken van ritmes van uiteenlopende voorwerpen en teksten. En wat te denken van je hartslag! Een ritme dat behoorlijk onder invloed staat van wat je doet. Laat leerlingen op zoek gaan naar ritmes in de natuur of laat ze een apparaat maken met het thema ritme…
Ik denk dat als leerlingen op deze manier verbanden leggen, ze meer onthouden en het leren leuker wordt.
Inspiratie nodig…neem eens vrijblijvend contact op.
Geef een reactie