Elke dag kijk ik in de spiegel om te kijken of ik knapper ben geworden en elke dag moet ik constateren dat ik dezelfde ben als gisteren. Niet dat ik ontevreden ben met wie ik ben. Helemaal niet. Zie ook mijn vorige blog: spiegeltje, spiegeltje aan de wand…, maar het schijnt zo te zijn dat je van lezen knapper wordt…
In de artikelen hierover staat natuurlijk dat je hersenen er knapper door worden. Hoewel ik dagelijks lees, merk ik geen significant verschil. Integendeel ik vergeet steeds vaker namen en andere dingen. Aangezien ik mijn hele leven al dagelijks lees, zal dat ook wel logisch zijn en is niet meer te meten of ik slimmer ben door het lezen of vergeetachtiger door een zekere leeftijd…
Hoe dan ook de onderzoeken zijn boeiend en een stimulans om op jonge leeftijd met het lezen van boeken te beginnen. Dat wil zeggen dat kinderen en volwassenen wel uitgedaagd moeten worden. De effecten van het lezen van boeken zijn vooral merkbaar na het lezen van een ‘sterk’ boek. Het lezen van een ‘sterk’ boek zorgt ervoor dat de hersengebieden die samenhangen met taal en begrip actiever blijven. Zozeer zelfs dat de effecten een aantal dagen blijven hangen.
In het artikel dat in zijn geheel te lezen is op scientas.nl, staat het volgende:
Er bleken grote verschillen te zijn tussen de hersenscans die vóór het lezen van de roman gemaakt werden en de hersenscans die in de ochtenden nadat de proefpersonen de roman gelezen hadden, werden gemaakt. Zo bleken er in de ochtenden nadat de proefpersonen hadden gelezen verhoogde verbindingen te zijn in het linkerdeel van de temporale kwab. Dit deel van het brein wordt geassocieerd met ontvankelijkheid voor taal.
Ook bleek er een verhoogde connectiviteit te zijn in de centrale groeve in de grote hersenen. Wanneer we denken aan een fysieke actie (bijvoorbeeld: lopen) worden in ons brein al neuronen actief die geassocieerd worden met de fysieke actie. En dat is mede te danken aan de hersenschors. De veranderingen die de onderzoekers ontdekt hebben, suggereren dat we echt in de schoenen van de personages in een boek stappen. “We weten al dat goede verhalen ons figuurlijk in iemand anders schoenen kunnen plaatsen. Nu zien we dat er ook op biologisch gebied iets gebeurt.”
Dus ja, we worden knapper door het lezen van boeken. Daarom moeten we kinderen er zo vroeg als mogelijk mee in aanraking brengen. Eerst voorlezen en dan zelf lezen. Veel zelf lezen en hen daarbij uitdagen ‘sterke’ boeken te kiezen. Om dat te stimuleren heb ik, samen met Stichting Aanzet, de Beste Boeken Quiz ontwikkeld. Kinderen worden uitgedaagd om boeken goed te lezen. Als ze hierdoor enthousiast worden om te blijven lezen, worden deze kinderen knapper. En daar hebben we allemaal toch iets aan!
Ook nu al investeren in de toekomst? Zorg dat kinderen gaan lezen. Meer weten over de Beste Boeken Quiz? Kijk hier en/of neem contact op.
www.roderuiter.nl
Graag gelezen !