Tijdens het sporten of wandelen luister ik vaak naar een podcast. Een van de podcasts die ik volg is over spreken gesproken. Er worden mensen geïnterviewd die iets te melden hebben over communicatie in de breedste zin van het woord. Ik luisterde een naar een interview met Mieke Bouma. Mieke is storycoach en sprak over Joseph Cambell en zijn boek en theorie de reis van de held. In de reis van de held gaat het over een cyclisch proces dat doorlopen wordt in verhalen en in onze levens.
Elke gebeurtenis kan onderzocht worden aan de hand van dit model. Wat ging er goed, waar liep je tegenaan? Hoe heb je het opgelost en ben je tevreden over die oplossing?
Het interview zet mij aan het denken waarbij een misgelopen opdracht uitgangspunt wordt voor onderzoek. Wat ging er mis bij een opdracht die ik dacht gekregen te hebben? Wat had ik anders moeten doen? Wie had ik als hulp kunnen vragen? Had ik alles wel voldoende geregeld? Is een mailtje met een akkoord op een offertevoorstel rechtsgeldig? Ga ik de strijd aan of laat ik het erbij zitten en als ik het er bij laat zitten, kan ik het dan achter me laten?
Het schrijven van metaforen bij een cursus voor ouders vond ik een prachtige en passende uitdaging. Zeker in coronatijd waar opdrachten vooral uitvielen. Ik bedacht mooie metaforen, heb een online bespreking gehad, maar ik heb nergens betaald voor gekregen…Kortom wat had ik in mijn eigen verhaal anders kunnen doen?
Ik heb er van geleerd, de fase dood en wederopstanding heb ik bereikt. Dus als ik een oproep voor een nieuw avontuur krijg, ga ik zorgen voor een knapzak met gereedschap dat in elk geval voor een deel al betaald is.
Ik ben in te huren voor het schrijven van metaforen, voor het vertellen van verhalen, voor een training en andere zaken.